August 24, 2010

::Muhasabah Ramadhan::

Hari ini..aku amat brsyukur..
masih diberi peluang untuk teruskan hidup..
menikmati sisa-sisa perjuangan di bumi Allah yg luas ini...
Masa terus berlalu...dan takkan bisa untuk diundur semula..
Namun kurasakan saban hari aku makin jauh..jauh dari nikmat Allah..
Apa itu tandanya titik-titik hitam di hati kian bertambah..
Ramadhan tahun ini..tak mungkin mampu diulang lagi..
Ya Allah..jadikanlah ramadhan kali ini lebih bermakna..
untuk aku mendekatkan diri kepadamu...
andai hati ini jauh darimu..dekatkanlah...
andai jiwa ini keluh kesah..tenangkanlah..
andai aku terdorong ke lembah maksiat..jauhkanlah..
andai aku terkandas..pimpinlah kembali ke jalan yag benar..

Tatkala memikirkan sejenak...baru kusedar..aku kini dalam zon bahaya..Bayangkan sedar tak sedar sudah minggu ketujuh kuliah bermula..tapi aku masih leka dibuai keasyikan dunia..masih tenggelam dalam kesibukkan duniawi..masih tenggelam dalam bisikan nafsu..Mungkin sudah tiba masanya aku memulakan langkah baru..membuka lembaran baru..aku perlu berubah mulai saat ini..Untuk memastikan perjuangan ku di UPSI tak sia-sia..Cinta??Jangan tenggelam dek cinta..usah hanyut dek nafsu..selagi belum sah ikatan..Jika sudah diciptakan kau untukku..pasti kita takkan terpisah..yakinlah..saat ini..jiwaku mula tenang..menuju nur Sang Pencipta..

::Mimpi di siang hari...

3 comments:

  1. Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..
    ♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•' ´¯)♥
    ♥♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♥♥
    ----==--Ramadan Mubarak---==----
    أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
    (_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥♥♥*`'•.¸_)`'• .¸_)
    ♥(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•. ¸_)♥
    Salam ramadan Al Mubarak..
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    Salam Perkenalan antara blog...

    terima kasih kerana membaca blog kami dan siap promote kat member-member membaca blog aku ni... aku terharu lah ...

    harap blog aku ni dapat membantu korang dan memberi manfaat kepada semua...

    cuma aku ni amat cetek ilmu dan ingin sekali kongsi informasi berkenaan ternakan itu aje niat aku ni...

    ok salam kenalan dari aku ni ye

    ReplyDelete
  2. Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..
    ♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•' ´¯)♥
    ♥♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♥♥
    ----==--Ramadan Mubarak---==----
    أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
    (_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥♥♥*`'•.¸_)`'• .¸_)
    ♥(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•. ¸_)♥
    Salam ramadan Al Mubarak..
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami.

    Ok bro tak kisah lah... kalau ade apa apa maklumat yang diperlukan silalah hantar aje komen insya Allah mana yang boleh aku carikan sumber-sumber maklumat aku carikan... walaupun tak seberapa pengetahuan aku ni...

    tak kesah lah kalau ko nak coppy pun...

    Dulu aku pernah buat presantaion berkenaan penternakan yang juri nya di kalangan profesional dari projek penternakan dan pembentangan kertas kerja fidlot mengenai analisis marjin kasar ladang fidlot kat Padang Hijau Kluang wehhhh.... asyik kena kondem aje ngan juri... so pengajaran dari pengalaman aku bentangkan melalui blog aku ni...

    terima kasih gak kat member-member bro yang lain ye....

    ReplyDelete
  3. semoga ko berjalan pada arah yang lurus..amin...

    salam ramadhan..

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~