August 22, 2010

::Seharian berbau lembu Fidlot::

salam sayang semua..erk sayang sikit2 ja k..
ok cabaran puasa hari ni sangat la hebat..sebab aku n da geng amin..cheng..uda..oneal..randy menjelajah ke Ipoh semata-mata untuk melihat tempat penternakkan lembu Fidlot atau bahasa biasanya lembu pedaging..Bukan saja2 nak pegi makan angin k..kami pergi atas semangat untuk siapkan tugasan subjek Pengeluaran Ternakkan..Perjalanan harini sangat best sebab travel bersama kawan2 yang semua tak tau jalan..kira sesat sama-sama la..he3..tapi akhirnya sampai jua ke tempat yang dituju menaiki kereta Avanza yang disewa oleh saudara amin berharga RM 14O sehari..kira berbaloi la kan...

Tapi mendengar cerita saudara cheng bunyiknya tempat tu cam besar..tapi bila sampai ja setelah meredah bukit bukau..paya segala..erk agak hiperbola..kami sampai la kat tempat penternakkan tu...aku tengok tempat tu besar gila  kecik je..sebab pengusaha lembu tu baru mula beroperasi 3 tahun..kira satu pencapaian yang bagus la..tapi serius..sangat berbaloi..sebab semua soalan yang ditanya tentang keluasan kandang,pemakanan,kesihatan dan penjagaan lembu fidlot berjaya dirungkaikan..hah..jangan pandang sambil tutup mata     sebelah mata..bukakan mata luas2..tengok cara penjagaan fidlot tu..

Allhamdulillah bila da selesai sesi bergambar  soal jawab..maka kami pon mengundur diri la..eh--kenapa balik da..habistu nak tidoo situ..huh...ok..bukan terus balik..singgah kat pekan tapah n menuju ke bazar ramadhan..menu hari ni nasi tomato..lompat tikam..kuih melaka..air soya panas dan beberapa makanan yg disumbangkan geng2 sekalian..muahahha..kitorang berenti berbuka puasa n solat kat R&R tapah...Rasanya ni la kali pertama aku berpeluang berbuka puasa selain di kolej kesayangan KAB..hi2..Kesimpulannya..tak kisah sebesar mana tempat penternakkan..yang penting maklumat yang dikehendaki dapat..lagi satu tak kisah la jauh mana tempat yang dituju asalkan bukan aku yang drive..muahahhahaha...so setelah ditotalkan..duit yang habis adalah sbnyk RM 210 untuk bayaran sewa keta..minyak n tol..dah tong2..sorang bayar 30 ja..berbaloi la dapat jalan n makan angin ilmu kan..report n pembentangan akan menyusul nanti..doakan ya kami dapat A..aminnn...

mr Driver: amin..
::Makin nak sampai jalan tar makin hilang..he3::

::Group member pose dulu depan kandang::

::Nila rupa lembu Fidlot lau nak tau..berat sekor hampir 270 kilo..huh..::
::Suka hati bagi makan..ada kisah::
::Cewah ..ni part paling penting..sesi soal jawab::


::Antara kemudahan yang ada::
::hahah..ni sesi lepaskan geram kat anak lembu..bukan penderaan k::


::Sepetang di bazar Tapah..huh..seronok::
::k..dah malam dah..jom balik Tanjung Malim::
pss:Nak pegi mandi dulu...

5 comments:

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~