June 29, 2010

::Rumah vs Cili::


Salam semua..aku hampir terlupa nak post aktiviti aku kat umah masa balik seminggu haritu...fuh..mmg sunburn la dok umah walaupun hakikatnya mmg da gelap kan2..hahhaha...balik je umah aku tolong abah aku berkebun..macam-macam ada..cili , serai , tebu anggur pon ada tau tak..tapi yang paling banyak abah aku tanam capsicum annum atau nama kampugnya cili...maklumlah harga cili da naik kan sekarang..so why not tanam je kat umah..tak lama pun..tiga bulan da ada hasil..masa aku balik dulu kecik ag pokok2 cili abah aku..balik je haritu..huh..dah tinggal nak petik buah ja...

Banyak la juga aku belaja menanam dari abah aku..siap wat baja seniri tau tak..hi3..nanti jadik cikgu sains pertanian bolehla turunkan ilmu kat anak-anak murid plak...Tapi yang pasti mmg seronok menanam ni..Penat??tak payah cerita laa..tapi aku tengok abah aku happy je menanam ni..mungkin bila da ada minat tu semuanya jadi la kan..kredit untuk abah sbb menjadi pekebun yang berjaya..jom tepuk3..heheh..




::gamba atas pokok cili abah aku da berbuah..gamba kedua..kebun cili..ada dalam 100 pokok..::

::tadaa..ni pula pokok tebu..habis berbirat tangan aku kena daun ni..huh::

::gamba2 pose masa wat kija..kredit to jurugamba merangkap adik aku yg bongsu..hahha::

::anak pokok anggur kat umah aku..nilah harapan mama aku nak makan anggur tanam seniri..erk kena tunggu setahun lagi la ye mama..::

::perkenalkan..abah aku..tahniah kerana berjaya berkebun dengan cemerlangnya..hihihi::

4 comments:

  1. wah.. rajinnye tanam.. akim, kacak sungguh abah kamu ek.. hee~ ;D

    ReplyDelete
  2. aida;hik3..abah je yg rajin..saya kena tolong2..hi3..maseh2..sama cam an anak dia la kot..hahahah

    ReplyDelete
  3. laa rjinnya abg lokman ni..meh sini ekin nk beli sekilo

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~