May 31, 2014

Selepas 3 bulan..

View from Manly beach

Allhamdulillah...da tiga bulan di bumi Sydney sebagai pelajar Master... Setakat  ni semua ok..Semester 1 Master pun nak habis da minggu depan! Cepat sungguh masa berjalan..Tapi yang tak habis-habis adalah assignment...hahah...dugaan2....Research pula setakat ni berjalan lancar...dapat supervisor yang best, rakan-rakan lab yang sangt membantu....Housemate pula semua sporting..enjoy..dan kawan-kawan sekeliling yg sentiasa amenceriakan hari-hari kat sni..Mula-mula sebelum datang risau juga..Tapi bila da berjumpa dengan geng-geng satu kepala rasa cam da boleh sesuaikan diri...

Tapi sejujurnya life sebagai student master ni sememangnya mencabar..hahah...Tambahan pula amek Master mixmode (Research+class).. Pagi pergi kelas, petang sambung lab...malam siapkan assignment...Then time terkejar-kejar nak submit case study, time tu kena siapkan lab work minggu tu...wuahaha...rasanya banyak benda jadik dalam lab time buat research..Tapi dari situ belajar bnyak perkara yang seterusnya buat aku lebih fokus!Memang kena ada survival yg tinggi..sebab bukan semua orang boleh bantu kita kat sini...semua sekali bergantung pada diri sndiri...Yang penting sentiasa belajar dan bertanya...

Sistem pengredan Master kat Uni Sydney ni ikut:  HD (High distinction) , D(distinction), K(kredit) P(pass)..Markah untuk pass ialah 50% above..Maka berusahlah untuk dapatkan markah sebanyak mungkin...Siapa yang berusaha pasti berjaya!


Classmate?hoho...my classmate semua international student dari Rusia,China,Singapore,Thailand, Iran,Africa,New zealand ckup 11 orang! Dan cam biasa lelaki ada 3 ja...bila pecah ikut subjek tinggallah daku sorang dikelilingi bunga-bunga pelbagai colour..hahah...

Setakat ni dulu coretan selepas 3 bulan...Moga perjalanan ini dipermudahkan..(^_

2 comments:

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~