January 4, 2011

SENARAI KURSUS YANG LAYAK MEMOHON BIASISWA KPM 2011~

BILA JARI JEMARI BERSUARA!
Salam buat rakan2 semua..sejak aku buat entry pasal permohonan biasiswa KPM 2011 ada beberapa orang tanya macamana nak aply..ada yang tak jumpa tempat nak isi..so sebelum isi jom kita tengok senarai program pendidikan yang layak memohon(sumber laman web KPM) :


Senarai bidang/kursus pengajian yang ditaja adalah seperti berikut
BilBidangKursusKod
1.Bahasa MalaysiaPendidikan (Bahasa Melayu)10
Pendidikan (B.M sebagai Bahasa Pertama)11
2.Bahasa InggerisSains Dengan Pendidikan (TESL)05
Pendidikan (TESL)16
3.Bahasa CinaPendidikan Bahasa Cina50
4.Bahasa TamilPendidikan Bahasa Tamil51
5.SejarahPendidikan Sejarah35
6.Pendidikan Jasmani & SukanPendidikan (Jasmani)19
Sains Dengan Pendidikan (Sains Sukan)02
Pendidikan (Sains Sukan)09A
Pendidikan (Sukan dan Rekreasi)30
7.Ekonomi Rumah TanggaPendidikan (Sains Rumah Tangga)18
Ekonomi Rumah Tangga18B
8.Sains PertanianPendidikan (Sains Pertanian)17
9.Perdagangan dan KeusahawananPendidikan Perdagangan33A
10.Pendidikan Khas - Masalah PembelajaranPendidikan Khas (Masalah Pembelajaran)22A
11.Elektrik dan ElektronikTeknologi Serta Pendidikan (Elektrik dan Elektronik)56
12.Amalan Bengkel Mesin, Kimpalan, Automotif, Penyejukan dan Penyamanan UdaraAmalan Bengkel Mesin58
Kimpalan59
Automotif60
Penyejukan dan Penyamanan Udara61
13.Binaan BangunanTeknologi Serta Pendidikan (Binaan Bangunan)57


Antara syarat2 permohonan pulak adalah seperti berikut:


Syarat - Syarat Permohonan
1.Calon mestilah Warganegara Malaysia.
2.Umur calon tidak melebihi 25 tahun pada 1 Julai 2011.
3.Pegawai Perkhidmatan Pendidikan tidak layak memohon.
4.Pengajian SEPENUH MASA ambilan Julai 2009, November/Disember 2009 dan ambilan
Julai 2010 Program Ijazah Pertama di Institusi Pengajian Tinggi Awam.
5.Tawaran biasiswa ini dibuka kepada pelajar yang mengikuti Ijazah Pertama dalam 
bidang PENDIDIKAN sahaja.
6.Calon perlu mendapat sekurang - kurangnya PNGK 3.3 bagi keputusan peperiksaan
 terkini di IPTA untuk memohon.
7.Calon yang berkelayakan sahaja akan dipanggil untuk menduduki
 Ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK). Calon yang lulus INSAK akan dipanggil untuk temuduga.
8.Calon yang berjaya ditawarkan biasiswa KPM perlu melepaskan tajaan sedia ada.



OLEH ITU SESIAPA YANG LAYAK JOMLA KITA MOHON RAMAI2..MANALAH TAHU REZEKI MENYEBELAHI KITA KAN..SAPA YANG NAK APLY BUKAK LINK NI~


TARIKH TUTUP 30 JANUARI 2011!!
SEMOGA BERJAYA!

12 comments:

  1. haha dah berllau dah zaman saya..udah setle dah

    ReplyDelete
  2. punyala susah gila nak cari link ni...huhu ckgu ada link ntk MARA x???

    ReplyDelete
  3. salam cekgu,

    tengkiu share gud info sebegini...
    1500 pipel laik dis...('',)

    p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
    1. New Entry "~akTiviTi 1 JaNuaRi 2011~"

    ReplyDelete
  4. aiyoooh.asal math xde?? xaci tol.huhu. math di anak tirikan

    ReplyDelete
  5. abg akim, maner aci mcm nie untuk course math tak ad..tension tol ah.. herm, kenapa boleh mcm nie.. btw, tahniah ah kt bng akim sebb boleh mohon biasiswa nie..semoga berjaya ya .. ayie tgh tension sebb biasiswa nie..tpy tak peah, pasti ad hikmahnya .. incya-Allah ..

    ReplyDelete
  6. x cukup syarat, sbb dah terlebih umur...hehehe...

    ReplyDelete
  7. mcm mne ye..sy d sem akhr diploma pdidikan TESL...n tga isi utk samb degree dlm pdidikan...tarikh tutup biasiswa KPM bln ni..kira sy layak x nk mtk biasiswa ni utk ambilan september nt??ke ni hnya utk ambilan yg lepas..sy xphm..blh saudara jelaskan x??btol2 nk explanation

    ReplyDelete
  8. @putry lily sory..kira awak tak layak memeohon la..sbb untuk ambilan yg dinyatakan je..takpe..nanti akn dbuka lg k..

    ReplyDelete
  9. tahu x yg tahun 2012/2013 dh buka ke belum??

    ReplyDelete
  10. tahu x yang 2012/2013 dh buka ke belum??sy tgk dkt laman web kpm x da la...

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~