January 12, 2011

SAYA PELAJAR UPSI~

BILA JARI JEMARI BERSUARA!
Salam rakan2 blogger..masa blogwalking tadi jumpa segmen menarik ni..jom kita join untuk tambah kenalan..Segmen ni berkaitan dengan Kategori Blogger Universiti Awam..dalam bahasa yang mudah untuk pelajar IPTA =) .. KLIK SINI~ 
Untuk memulakan penceritaan tarik nafas dulu-----ok dah...tanggal 28 Jun 2009 aku mendaftarkan diri ke Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Tanjung Malim Perak.. 

Ditawarkan kursus yang sama sekali aku tak tahu kewujudannya ..iaitu Ijazah Sarjana muda Pendidikan Sains Pertanian dengan Kepujian..mula2 tak nak pergi tapi kena paksa dengan mama aku untuk datang juga ke UPSI walaupun aku apply Pendidikan Sains dulu..Yala bayangkan aku memang takde asas apa2 dalam subjek sains pertanian..Tapi yakinlah setiap yang berlaku ada hikmahnya..daripada tak tau apa2..kini aku sangt sayangkan kursus yang aku dapat ni..Tambahan pula kami adalah first batch untuk kursus ni kat UPSI..jadi kena tunjukkan potensi yang terbaik! banyak kenangan terindah sepanjang terjun dalam kursus ni..peristiwa bawak traktor hampir terlanggar pagar..tanam jagung..jual jagung bakar..jual sayur..hafal nama saintifik pokok nak dekat 70 jenis!trip ke ladang ternak..trip cameron..trip ladang sayur..wahhhhhhhh  macam2 la...seronok sangt..banyak benda baru yang aku pelajari..kata orang tak kenal maka tak cinta kan~

Sebenarnya setiap perkara yang berlaku memang ditentukan untuk kita..walaupun aku tak dapat pendidikan sains..tapi permohonan aku untuk amek minor biology diluluskan...disamping belajar subjek baru aku juga dapat belajar subjek yang diminati...Kenangan terindah setakat ni dapat dekan setiap sem..Allhamdulillah semoga Allah permudahkan segalanya..sebab memang tak dinafikan semakin meningkat tahun pengajian semakin sukar dan bertambah cabaran..tapi yang penting kita kena kuat semangat!tiada erti putus asa dalam kamus hidupku~InsyaAllah dijangka tamat pengajian pertengahan tahun 2013..tak sabarnya nak graduate!!
sebahagain budak SP UPSI..erk mana lelaki..1..2.3..eh mana lagi..hehehhe


misteri..wajah hensem dsebalik topeng...keh3..nak pergi meracun..

Bermanja ngn mencit kat lab biology..

InsyaAllah bakal guru Sains pertanian dan Biology..kalau ada rezeki nak sambung hingga ke peringkat Master dan seterusnya  sambung phD..~Semoga dipermudahkan segalanya~

Mutiara Kata:

"Hidup memerlukan pengorbanan. pengorbanan memerlukan

 perjuangan. perjuangan memerlukan ketabahan. ketabahan

 memerlukan keyakinan. keyakinan pula menentukan kejayaan.

 kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."



16 comments:

  1. Salam

    bagus cita2nya tu, abg doakan kejayaan untukmu dan seluruh bakal cikgu di UPSI..

    ReplyDelete
  2. bakal ckgu yg akan mendidik anak bangsa!!! =) gud luck sume bakal2 ckgu kat upsi!!

    ReplyDelete
  3. kelmarin dah nmpak cikgu akim kat kampus..hehe

    dulu pun tak sepenuh hati sgt nak masuk upsi, tapi sebab parents akhirnya rasa bhagia. dulu pulak tak tahu pun sbjek pendidikan sains tu kos baru. ingat nak amek fizik..huhu. alhamdulillah dapat juga blajar fizik tp dalam minor. kitorang pun first batch utk pendidikan sains at16..hihi

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah dpt, nk masuk tesl, susahnye...

    ReplyDelete
  5. huarrrggghhh!!
    nak muntah tgk kak citi tadi..
    *pengsan*

    ReplyDelete
  6. saya doakan cikgu akim mencapai semua impian & cita2 murni 2....

    ReplyDelete
  7. eiii~

    napa cucuk pakai peniti?

    kesian tikos :(

    pakai la stapler ke, pisau lipat ke baru la btol :p

    hehe

    ReplyDelete
  8. hehehe...tahniah cikgu...semoga jadi guru cemerlang cepat2,eheheh...

    ReplyDelete
  9. all da best cikgu..semoga tercapai harapan dan impian cikgu..~:)

    ReplyDelete
  10. heheh semoga cikgu jadi guru yg cmerlang 1 hari nanti..salam singgah dari saya pelajar UUM :)

    ReplyDelete
  11. slm sggh tgri cikgu!kite doakan perjalanan kehidupana cikgu dan kwn2 semua diberkati dan dipermudahkan sgla kesukaran amin.Adik kite dua2 ambil medic,sorg kat cyberjaya,sorg kat moscow.hrp semua termasuk cikgu..berjaya..amin.

    ReplyDelete
  12. @||aLeaSaRa|| AMin..terima kasih yang tak terhingga kepada semua yang memberikan kata2 semangat..semoga kalian juga sama-sama beroleh kejayaan!!

    ReplyDelete
  13. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara
    Salam Sebuah persahabatan....
    Terima kasih atas kembara ziarah maya”


    EEEMMM bagus tu guru pendidik bangsa guru sanjungan mulia... guru banyak berjasa... guru pendita ilmu mencurah bakti tidak terhingga...

    wooooo siap bedah tikus tuuu... tikus penyebar utama penyakit berbahaya

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. hye cikgu !... salam perkenalan...
    sy blogger uthm...jom singgah site sy...
    sy follow awk :)

    ReplyDelete
  16. Assalam cikgu, sy bakal ditemuduga dlm bdg y sama dgn cg. tapi, sy pun tiada latarbelakang pendidikan pertanian. jadi, sy agak risau terutamanya bahagian kena mengajar ketika temuduga nanti. jadi, apa pendapat cg?

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~