January 9, 2011

PANASSSS! ISU PLAGIAT DALAM DUNIA BLOG!

BILA JARI JEMARI BERSUARA!

Salam buat blogger2 semua..ehm dalam keadaan pagi yang hening dan damai ni marilah kita sama2 membincangkan isu plagiat dalam dunia blogging yang semakin hari semakin panas diperkatakan..Bukan ingin menuding jari menyalahkan sesiapa tetapi sebgai manusia kita perlu tahu hak dan etika dalam melakukan apa jua pekerjaan..sebenarnya isu plagiat ni sangat rumit untuk dibincangkan..sebab terlalu subjektif..banyak pandangan dalam isu ni..tapi hakikatnya tak eloklah aktiviti seumpama ni dilakukan..ibarat menghanyutkan kebolehan sendiri!

owh ya!sebelum terlupa..mari kita selami apa definisi plagiat dari perspektif catatan loqman hakim ialah mencedok ataupun mengampil mana2 karya orang lain tidak kiralah sikit..suku atau keseluruhan!kalau anda copy paste orang punya alangkah baiknya jika dinyatakan dari sumber mana anda perolehi dan berilah sedikit penghargaan kepada tuan empunya karya...mungkin perkara ni dpandang enteng..alah..copy sikit je!!yup..memang copy sikit ja...tapi cuba bayangkan apa perasaan kalau karya tu kita punya n orang lain gunakan nama dia atas karya tersebut..mesti rasa marah geram n sebagainya kan..jadi tepuk laptop tanya mouse tepuk dada tanya minda~

Isu plagiat ni sangat diambil serius kalau kat Universiti..kalau ada sebaris ayat pon dikira plagiat tau kalau time wat assingment..sah2 korang kena tindakan tatatertib..tapi dalam dunia blog ni takde sapa2 kawal kita..jadi gunakanlah minda dan akal sebelum bertindak..barulah hidup pun tenteram..bukan apa..kesian juga bila ada blogger2 wat isu salahkan blogger baru yang suka copy paste..yup!tak nafikan memang salah..tapi tak semua blogger baru camtu kan..mungkin masih mencari gaya penulisan yang sesuai sampai terikut2 dengan gaya penulisan blogger2 hebat ..takpela..andai jumpa orang copy paste karya kita cuba cakap elok2 dengan dia k..mungkin dia tak tahu plagiat ni salah!


pss:selamat berhujung minggu ya kepada semua!.1..2.3.smile~

15 comments:

  1. huhu :p memang isu panas! arep pon ade post pasal isu nih1

    ReplyDelete
  2. plagiat..mane2 pon ade kan?ingat dulu mase balaj jek ade copy paste asgmnt rupenye dunie blogging pon ade ek?hehe

    ReplyDelete
  3. haha kalau paraphrase ayat nk kire cmne ek ?

    ReplyDelete
  4. @Amanie Ashraff owh..kalau nak selamat sebut ja dari mana sumber kita amek k..even sebaris ayat~

    ReplyDelete
  5. yeah. the same thing bile buat esement n write blog. kne la kasi kredit kt mane kite amik sumber tu kan :)

    ReplyDelete
  6. @Amanie Ashraff yup!tepat sekali!10 markah kpda amanie..heheh

    ReplyDelete
  7. hm, xpyhkn dunia blog, dlm kelas pun ms test n kuiz ader org xjujur....

    ReplyDelete
  8. batul tu
    kalau blog pun nak copy paste then mengaku karya tu kepunyaan dia
    baik tak payah berblog
    mana originality yang dicari

    Sebab Mengapa HARIMAU MALAYA Tidak Boleh Ditukar Kepada HARIMAU MALAYSIA !!

    NUFFANANG: Apa itu CPC, BE, ME dan Ad ?

    ReplyDelete
  9. Yang dok pi copy paste sebiji sebiji tu no guud... Kalu trainee mwana kat opis wat report copy paste...haiyoooo Malu laa graduan copy paste. Tapi kat blog plagiat tak baik nooo...bagi kredit yg sumber asal...

    ReplyDelete
  10. kalu dah btol2 kemaruk nak plagiat tu,kurang2 mintak la kebenaran...xpom link balik kat tuan punya artikel....ker guana cikgu?

    ReplyDelete
  11. waah~ bile ckgu mule bersuare...hehe~
    kt kampus pon lecturer asyik ingtkn.. NO PLAGIARISM...mereka ade software utk detect..takotnye~...

    ReplyDelete
  12. @khayla fadwah yup!kat upsi pon ada software tu...say no to plagiat!

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~