January 10, 2011

MERUNGKAI PERSOALAN TENTANG NUFFNANG DARI PERSPEKTIF CATATAN LOQMAN HAKIM~

BILA JARI JEMARI BERSUARA~
Salam buat blogger2 yang dikasihi..kali ni aku nak bercerita tentang Nuffnang.Ramai juga blogger2 yang bertanya soalan tentang Nuffnang ni..sejujurnya aku pon masih dalam proses memahami tips daripada Nuffnang..tapi berdasarkan pengalaman dengan Nuffnang ni selama setahun (bajet pekerja Nuffnang plak..kui3)..adalah beberapa persoalan yang dapat aku jawab k~Harap kalau salah ada yang sudi menegur dan menambah apa yang kurang~Untuk menerangkan dengan lebih sistematik..maka aku akan pecahkan kepada 3 bahagian..

A)PERKARA ASAS YANG PERLU DITELITI~
untuk bahagian ni..pastikan tengok blog anda adakah menepati perkara2 berikut:
1-Telah memasang ketiga2 ruangan iklan nuffnang di blog anda..header..antara petikan dan sidebar!
boleh tengok tutorial disini
 (SAYA NAK TUTORIAL)


Next~

B)PERBEZAAN ANTARA (BE)..(ME)..DAN (CAMPAIGN)!

klik untuk besarkan gambar!

Yang ni tengok betul2..
1)BE-ialah buffered earnings iaitu pendapatan terkumpul untuk anda berdasarkan iklan yang disiarkan pada tempoh tertentu!!.BE ni dikira berdasarkan bilangan pengunjung unik blog anda dalam tempoh yang ditetapkan..contohnya 3 hari ke 4 hari ke..bla2...alah watpe korang pening2..kalau dalam akaun nuffnang  keluar BE ni kira korang untunglah..sebab bayaran yang korang dapat adalah berkali2 ganda dari campaign biasa..contoh gambar kat atas~

2)ME-ialah metered earnings..semua benda dalam dunia ni tak kekal betul tak?!so metered earnings ni sebenarnya adalah dari BE yang  korang dapat tadi..kirannya macam citer sailormon la..dari gadis biasa bertukar jadi sailormon!samala BE akan bertukar jadi ME setelah beberapa tempoh yang ditetapkan..contohnya setelah 5 hari BE menari2 lam blog korang..hari kelima BE tamat tempoh dan bertukar jadi ME.maka duit korang akan masuk lam akaun la..kalau sepanjang tempoh tu BE korang dpt RM5.00 maka akaun nuffnang akan bertambahla 5 inggit!!ada faham?

3)CAMPAIGNS~haaa..yang ni semua orang ada kalau dah pasang nuffnang!campaign ni perlukan kesabaran la untuk naik..sebab biasanya naik 0.25 sen ja..jadi perlulah bersabar..yang baru buat blog seminggu jangan harap sampai nak dpt RM 30 terus!sikit2 lama2 jadi bukit la~

fuhhhh-------------tarik nafas dulu..cuba tengok gambar n baca satu persatu..insyaAllah akan faham juga...senang citer tak semua orang senasib...ada orang buat blog setahun pon baru dpt RM2 ada yang buat blog tak sampai setahun dah dpt RM20..semuanya bergantung pada konsep rezeki..cewahhh..tapi kita kena usaha untuk dapatkan betul tak??
-
- JOM TENGOK TIPS YANG AKU AMALKAN~




Harap entry ni serba sedikit dapat beri kefahaman kepada blogger2 yang memerlukan...kalau ada blogger2 yang lagi hebat tu tambah la bebrapa tips diruangan komen...yang tak faham boleh tanya ja..selagi mampu jawab akan dijawab..selamat mencuba!!
letak muka garang sikit..baru senang faham..hak3..

25 comments:

  1. part sailormoon tu tak boleh tahan.
    haha.

    ReplyDelete
  2. nice tips utk yang nk tny. tp mslhnye yang bru2 nih mls betul nk gugel psl nuffnang.. haih..

    ReplyDelete
  3. salam

    faham dah, sekarang nak cari trick nak cepat naik duit tu, ada cara tak? heheh...

    ReplyDelete
  4. dah tgk gmb garang baru paham...keh3

    ReplyDelete
  5. penjelasan yang mudah dan jelas....

    aceceh...tak garang pun;p

    patotlah dpt backlink dari blog cikgu akim....thnank share link yaty kat sini :)

    ReplyDelete
  6. @..hizamirahim.. nak wat power rangers tapi tetaip sailormon..hahhaha

    ReplyDelete
  7. @Miss Yaty heheh..yatty punya tips tu yg bagus..senang nak ikut!

    ReplyDelete
  8. @Miss Yaty heheh..yatty punya tips tu yg bagus..senang nak ikut!

    ReplyDelete
  9. penerangan yg buat wan faham!!

    p/s jom komen entri baru blog wan

    ReplyDelete
  10. tatau lah bile nk daftar nuffnang nie.. fufuu

    ReplyDelete
  11. owh...dah nmpk sikit bayang2 tu..walau xjelas maner....

    ReplyDelete
  12. thanks for the tips..
    tp kenapa guna sailor moon..
    kantoi tgok katun ni dlu..
    :p hehe
    joking

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum

    Selamat Pagi Cikgu
    Kat mana nak tengok table BE, ME Campaign tu.. mwana tak tau nak klik katner? Kat nuffnang earnings tak da pun camtu?.. takdak BE and ME kut...huhuhuh

    ReplyDelete
  14. Camner nak jadi blooger cemerlang. Ukuran dinilai ikut jumlah followers ka, ramai peminat ka...cun melecun ka..atau ilmu yg tinggi...?

    ReplyDelete
  15. owwhh gitu yea hurmmm faham dah sikit2 hihihi, tenkiu diatas penerangan tersebut

    ReplyDelete
  16. tq utk info ni..saya pun x pandai sgt psl nuffnang ni

    ReplyDelete
  17. thnx sharing! sy la org yg da bertahun2 wat blog tp bru dpt bpe ringgit..hehhe (:

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~