January 18, 2011

KAWAN MAKAN KAWAN~~

BILA JARI JEMARI BERSUARA!
Salam rakan2 blogger...hurmm..pernah dengar tak istilah kawan makan kawan??mesti selalu dengar kan..realiti masyarakat harini..Hurm bukan nak memburukkan sesiapa tapi cukuplah nak share pengalaman tentang isu ni...bukan terjadi pada aku tapi terjadi pada kawan la..ermm..ada sorang  kawan aku satu group dengan kawan baik dia..group assignment..untuk bentangkan projek ..kawan aku ni cakapla kalau nak wat perjumpaan mesejla..bila2 free boleh ja nak jumpa..pastu nak dijadikan cerita kawan kepada kawan aku ni pergi la mengadu kat pensyarah..cakap kawan aku tak ambil bahagian langsung untuk projek ni..apalagi..terus kena sembur ngn pensyarah tu la..siap bagi warning keluar group tu n wat assigment sorang2!!wah2...kesiannya dengar cerita dia..bayangkan kawan bukan main baik lagi dari sem 1..bila dah susah buat macam ni plak..hurmm..macam2 kan realiti masyarakat sekarang...

Jadi sebagai peringatan buat rakan2 blogger..kita ni walaupun baik macamana pun dengan kawan kita kena beringat juga..sebab manusia ni kan mood dia berubah-rubah..harini baik ngn kita..makan sekali..ke hulu kehilir bersama..esok lusa mana kita tahu..ntah2 dia yg jatuhkan kita!Tak cakap semua macam tu..tapi ada juga kan kes macam ni...sabar jela ya...mungkin ada hikmah untuk setiap yang berlaku..

Mari kita sama-sama renungkan kata-kata hikmah dibawah~

1)Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. Jikalau pun kamu tidak terkena
asapnya sudah pasti terkena jelaganya.

2)Jangan terlalu menyayangi seseorang, kelak kita akan membencinya. Jangan pula terlalu membenci seseorang, kelak kita akan menyayanginya (^_



10 comments:

  1. betul, sye pnh kne, dier citer bkn2 psl sye kt lecturer smpai lecturer tu bersikap negatif ngan sye, tp xpelah, Allah maha besar....

    ReplyDelete
  2. penah gak kena makan ngan kawan, dia tekap folio lukisan juja yang nak hantaq masa spm....cehh....

    ReplyDelete
  3. @Ayuni hurm..lebih kurang cam kawan saya la..tak elok la kan tabur pasir lam periuk nasi kawan sendiri~

    ReplyDelete
  4. @cik juja mafia huh.tekap muka dia balik..hehhe..sabaq jela kan..

    ReplyDelete
  5. kawan yg baik mmg susah nak cari...
    aima pon ada buat entry pasal kawan...
    http://rosesnebula.blogspot.com/2011/01/kawan-baik-vs-kawan-jahat.html

    ReplyDelete
  6. hurm.
    sabar je la.
    Allah Maha Mengetahui.
    ;D

    ReplyDelete
  7. dapat kawan stok kuat buruk2 kan orang ni susah... tak tenteram hidup kita..

    kesian si kawan tu, mesti tengah marah n sedih gila..

    tak pe la, biarkan dia dengan dunia dia. tak kan selamat orang gitu

    ReplyDelete
  8. huhuhu...pernah gak terjadi camnih...kwn masa kat mktb plak tu...dah nak jadi cikgu,nak ngaja nilai murni kepada murid,tapi sanggup tikam belakang kawan sendri...memang tak paham cikgu jenis aper tu

    ReplyDelete
  9. As-salam..

    Penah kene macam ni tapi malas nak piir sangat. Asalkan die bahagie dengan kehidupan die, cukup... :)

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~