November 26, 2010

Kesihatan| Betulke Nescafe 3 in 1 penyebab penyakit??!

Salam rindu buat semua~
Semalam kawan aku cerita mengenai kawan dia..Dia cakap kawan dia suka minum nescafe sampai ketagih..Dalam sehari tu lima paket nescafe boleh habis!So aku terus tanya apa jadik kat kawan dia sekarang~Dia cakap keluar masuk hospital sebab buah pinggang mengalami masalah..Budak tu ada masalah sukar nak buang air kecil..sebab nescafe tu pekat sangat kan!!Kesian muda2 ag da kena penyakit...Zaman sekarang ni penyumbang utama penyakit ilaah pemakanan kita..tak kira tua atau muda semua ngap!

Untuk tahu lebih lanjut meh kita tengok kandungan nescafe yang membahayakan kesihatan..Aku dapat dari sumber yang bleh dipercayai..pensyarah aku pun ada cakap keburukan nescafe..

1) Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)
-penyumbang sakit jantung~

2) Kandungan kafein dalam nescafe adalah sangat tinggi!
-Buah pinggan terpaksa bekerja keras untuk menapis..so no wonder cepat rosak!keje overtime katakan..huh..

Antara simpton2 yang korang boleh rasa setelah minum nescafe tapi tak sedari~


1. kerap merasakan kesakitan pada dada

2. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari , badan akan banyak berpeluh dan tidak selesa..
3. Tapak tangan semakin basah..(cuba rasa)..

4.Kepala sering bedenyut-denyut..

Aku pon penggemar nescafe..sebab bila minum nescafe mata pon tak ngntuk time study!Tapi ada juga rasa cepat berpeluh n sebagainya..Boleh Jadi betul!So nasihat kepada teman2 blogger kurangkanlah minum minuman yang tak sihat.

pss:ni baru nescafe..belum sebut air gas yang penuh kat pasaran tu kan..!

10 comments:

  1. penah jugak terbaca cerita ni.. tp tak tau la.. ape2 pn kena kurangkan la..

    ReplyDelete
  2. bahaya ni...cita sikit ttg kopi? ada apa2 kelebihan?

    ReplyDelete
  3. nescafe coffe milk... sngt sedap. yummmy
    hehe tp btol gak artikel nie..

    ReplyDelete
  4. Ainismaira:sama2 kita kurangkan..
    teman2 blogger lain..nescafe best tapi mudarat!

    ReplyDelete
  5. Ainismaira:sama2 kita kurangkan..
    teman2 blogger lain..nescafe best tapi mudarat!

    ReplyDelete
  6. hah?ye2....kurangkan minum neskafe...hehhe

    ReplyDelete
  7. kalau nescafe o yg x letak creamer tu same je ke ek??

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~