September 16, 2013

Jom buat coslow

Selamat menyambut hari Malaysia ^^
Wohoo...pagi2 ni happy sikit bila bangun.sbb da bau mama aku masak...(nampak benor bangun lewat)
baru tringat hari ni kan isnin, cuti sbb hari malaysia...

Pergi dapur tengok atas meja ada kobis bulat dan mayonis. Tetiber jer terfikir..Aisehh lau buat coslow ala-ala kepci sedapp ni makan di harii beginii...kalau belii kepci dapat seciput jaa...so aku pon bukak petii, ,wahh terbaekk carrot pon adoo...maka bermulalah aktiviti membuat coslow di pagii senin...

Jom tengok resepi yg aku biasa buat:
Bahan utama, lau takdek mmg tak jadik:
1)kobis bulat-pilih yg sehat2
2)sebatang carrot
3)mayonis

Bahan tambah rasa:
1) gula- 5 sudu (ikut citarasa mulut masing2, manis mulutku tak sama ngn manis mulut korunk..mueheh)
2) cuka- 1 sudu (tak letak pon takper)
3) 4 sudu susu dutch lady- Korunk jangan hentam perisa coklat or stoberi, amek yg susu asli ja( susu nii nak buat lebih juicy n lemak2, kalau tak bubuh pon takper)

Cara-cara nak buat coslow:
1)Kobis dicincang-cincang sampailah korunk puas hati dengan hasilnya.
2)Karrot- carrot seeloknya disagat bg halus2..kalau nak cincang pon boleh
3) campurkan carrot dan kubis dalam bekas+tuang mayonis secukupnya+taburkan gula+cuka+susu
5)haaah apalagi...dah campur silalah gaul-gaul bagi sebati..masa menggaul nii ikut kata hatii, kalau nak mayonis lebeh tambah..kalau nak susu lebeh pon tambah.Apa??tak ckup manis..soo tambah gula..pandai-pandailah asalkan terhasillah coslow...
6)Letak dalam peti ais selama 2-3 jam(makan sejuk-sejuk baru nikmat)
-
-
-
dann beginilah hasilnyaaaa!serius sedap macam kat kepci tuu..yg nii korunk boleh makan seberapa banyak yg nakk...well, sbb aku punya coslow sedapp sangat sampai tak sempat nak snap gambar..tau-tau da habis...jadik pinjamla ihsan gamba google....beginilah rupa coslow yg da siap untuk dimakan...
_lemak-lemak dan creamy^^sejukkkk

-boleh dimakan dengan roti atau begitu sahaja-

selamat membuat coslow sendiri di rumah! 
 

6 comments:

  1. cammmm sedappppppppppp..terliurrr

    ReplyDelete
  2. pos kat sini 5 ringgit please please...

    ReplyDelete
  3. wah, banyak jugak bahan..kalau aku buat biasa letak moyonis dengan thousand island je..

    ReplyDelete
  4. @Wan Ahmad Izudean oo serious uzzyedeen...wah lagi simple..nak try arrrr..hahha

    ReplyDelete
  5. resep makanan yang menarik, kelihatannya enak, komentar balik dong ke blog saya www.goocap.com

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~