January 5, 2012

Exam Genetics dan PEngeluaran Buah-buahan=_+

Masih ingatkah lagi masa aku cerita pasal semester ni..Pagi pergi kelas...Tengahari amali ladang (Pegang cangkul) .... Petang dok bertapa dalam lab...gigih jadual semester ni..Allhamdulillah semuanya berjaya diuruskan dengan baik...

subjek yang aku paling pening semester ni..tadaa..subjek GENETICS nama diberi..nasib baik tak tercabut chromosome masa study subjek ni..aha..takdela tercabut chromosome tapi rambut gugur dalam 2-3 helai tu adalah..mungkin ada kaitan gn genetic kot..heheh...owh ya...Sebenarnya bila belajar genetic ni buatkan aku lebih excited..seronok buat cross-scheme pasal pokok..lalat dan sebagainya..kalau korang ingat aku ada buat entry pasal PAKSA LALAT KAHWIN
..HA tu lab genetic..Semester ni yg paling mencabar experiment lalat tu la...


cer teka darah sapa ni..ada budak kelas aku bila wat experiment ni baru dia tau darah dia jenis apa tau..lau tak sampai bila-bila tak tau..

Kemudian untuk Subjek pengeluaran Buah-buahan..memang terbaekk...Semester ni dapat belajar dengan Ketua Jabatan Sains Pertanian FPTV, Prof Zainal...Sem ni kena rajin ke ladang..sebab kalau tak pergi ladang pokok mati  tak dapat ilmu..jadi kena la kutip ilmu dan aplikasi daripada Prof yang banyak pengalaman ni..Macam2 belajar dalam kelas Prof, teknik fertigasi..tanam roselle,betik..lawatan ladang Nangka..teknik-teknik dan tips Prof bagi pown banyak..Seronok tau berkebun..kalau korang cuti-cuti sem nanti apa kata usahakan tanah belakang umah tu..tanam cili ke..tanam sayur ke...bestt..jom2 berkebun...hehhe

 masa kelas amali kat ladang..gigih kan..
-
-

sebab korang sudi baca entry nih..nak bagi hadiah la...
-
jeng2..terimalah gambar katak cute ni..katak yg pengsan tapi hidup balik masa lab Animal Physio dulu...bila tengok balik gambar ni mesti teringat suasana lab yg riuh..hampeh...
-

Konklusinya aku harap Dapat jawab Exam nanti dengan jayanya..semoga gejala rambut gugur tidak akan berlaku...=)

Genetics: 6 januari
Pengeluaran Buah-buahan : 7 Januari...


Lepastu...berakhirlah kisah semester 5 ni....yang tu tunggu next entry plak..

2 comments:

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~