February 14, 2011

BUMI CINTA~

BILA JARI JEMARI BERSUARA~
Novel pilihan Cikgu Akim untuk minggu ini ialah Bumi Cinta..yang dipinjam dari Linda..hak2..Linda dah pesan siap2 jangan komotkan buku tu!Adeh tau2 jerk...Erm kalau baca sinopsis novel ni macam menarik je..tapi tak tau la berapa lama baca baru habis..sebab busy ngn assignment kan2..heheh...Apa??owh nak tahu sinopsis..jom kita tengok sinopsis sepintas lalu...

Bumi Cinta mengisahkan Ayyas seorang Mahasiswa yang ingin membuat kajian tesisnya di Rusia disana dia terpaksa tinggal serumah dengan 2 orang perempuan yang mana berlainan bangsa dan agama malah ada seorang rakan serumahnya tidak beragama,tidak langsung mempercayai kewujudan tuhan. Lebih teruk perempuan-perempuan tersebut bersifat terlalu terbuka dengan mengamalkan pergaulan bebas jauh menyimpang dengan budaya tempatan kita dan Agama Islam. Ini menjadi tamparan hebat bagi Ayyass memandangkan dia adalah seorang lelaki yang kuat berpegang teguh dengan islam. (dipetik dari Kembali)

Tapi yang bestnye ada watak kiai Luqman Hakim..pesanan kiai kepada Ayyas "Ingatlah nak,kecantikkan wanita itu yang mejadi sebab para penuntut dan satria agung gagal dalam pertapaanya"....


Apa yang bestnya pasai kiai tu??err sebab dia nama loqman hakim juga..ngehhehehe...Jadi kalau nak tahu apa terjadi pada Ayyas..bacalah sendiri k..hahhahaha..nih kulit buku tu..


9 comments:

  1. terbitan aR?????ok...mcm best citernya....

    ReplyDelete
  2. mcm menarik tp cerita cinta ke?

    ReplyDelete
  3. serius.. aku sangat bosan membaca novel ini...

    bagi aku jalan KCB 1 tu menarik... sebab watak kang azam tu tak terlalu sempurna .. nampak seperti natural... jika ayyas.. sangat sempurna perwatakannya.. jalan cerita membosankan...

    ReplyDelete
  4. salam, novel pertama yang dibaca dulu :)

    menarik untuk pengajaran :)

    ReplyDelete
  5. buku2 dia mostly aku baca la sampai dah penuh kat umah.. tapi bumi cinta memang sangat best. so sweet jalan cerita dia..

    ReplyDelete
  6. @Nur Mudrikah wah.cam best jerk..ok nak baca gak!heheh

    ReplyDelete
  7. sebest ayat2 cinta dn ketika cinta bertasbih..*belum baca pun*

    ReplyDelete
  8. salam maulidurrasul :))
    best ke cerita ni? hurm..kalau best kena cari ni.hihi

    p/s: kalau rajin buat tag tu tau :)

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~