March 11, 2010

kisah di ladang





kisah di ladang

salam..walaupun dah pukul 4 pagi..tapi aku still takbleh tido..ntah penyakit apa la yang sedang melanda..takpe..jap gi tetido la kan.cam tak bese plakk..hahha..okla..entry kali ni aku nak cter pasal kisah di ladang sem 2 ni..

sebelum ni aku dapat beberapa mesej yg excited ngn kewujudan blog ni....tapi antara banyak2 mesej aku suka mesej ni:
"loqman..lawa ah blog ko..camna ko wat??ajar ar aku..pastu takde pon ko post sal sains pertanian..cter ar sal ladang plak.."aku bls..okla..thanks puji blog..senang jew nak wat nanti aku wat tutorial(ngehe)..pastu tak nak menghampakan perasaan beliau..maka entry kali ni aku akn citer la pasal aktiviti di ladang bakal cikgu sains pertanian..mari menghayati bersama..cewahhh

mula2 aku perkenalkan dulu kedudukan ladang kitorang lam peta malaysia..ladang terletak kat taman bernam permai tanjung malim..jarak dari KAB(kolej kediaman kitorang )..lebih kurang 2 km..penat ooo jalan kaki..

dari segi kemudahan kat ladang masih kurang..sebab kitorang batch pertama..tapi aku tengok makin banyak improvement la..kalau nak guna cangkul tu masih cukup untuk 30 orang dalam satu masa..tapi yang penting ada anak sungai..jadik penyelamat untuk kitorang siram pokok..(tiada bekalan air k)..

sem 2 ni kitorang tanam sayur-sayuran..macam-macam ada..cili,,kangkung..sawi..bayam..lobak..dan senagkatan dengan mereka..

group aku kena tanam cili..kangkung n bayam..kalau korang nak tahu..pokok cili aku wat hal(malu nak tumbuh)..harap tutor tak potong markah..ha3..mujur ada kangkung yang tumbuh dngn suburnya..stakat arini kitorang baru dpt 4 hinggit hasil jualan(okla kan)..


::aku possing kat batas kangkung group kitorang..tapi rasanya dah hampir botak kot kangkung..sebab banyak permintaan di pasaran,,terutama mak guard n pak cik bus yg sangat menghargai hasil tuaian kami..mekaseh2::



::tengok la contoh terbaek..rajin kan dorang..(aku curik2 amek gamba)..mmg budak perempuan sains pertanian sangat bersemnagat..nak markah tinggi la kot..hhaha::
::sangat terharu..ramai yang berebut2 nak beli hasil kitorang..he3..sempat tu  posing..takpe3..yg penting korang bayar k..::

::kaedah2 yang kami gunakan untuk memastikan pokok tumbuh dengan subur::

::jeng2..aku memang suka posing kat batas orang..hahah..::

6 comments:

  1. Wah, Kaza pun pandai bercucuk tanam gak.. Selalu ikut nenek ke kebun. Huhuhu

    ReplyDelete
  2. abg kaza..nnati bleh la tolong ktorang k..haha

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~