February 23, 2010

::apa sudah jadi::

::Dunia Dah AKhir Zaman::
waktu kat UM..
aku sempat jalan2 pegi mid valey ngan kelurga kelab debat UPSI
kami cadang main bowling..
sampai jew kat tempat bowling tu..agak terkejut..
he3..tempat yang lain dari yg lain..
ala2 disco..muzik rancak..lampu suram..n menakutkan..(first time k)..
ktorang pon main dua game..

apa yang aku nak cter ..pasal keadaan dalam tu..
sambil aku main bowling..mata melilau..tengok kelakuan2 remaja sekarang..
amat menyedihkan..sangat..memang..cukup sedih..
dengan kelakuan remaja yang bawah umur..
aku boleh jamin sumer dalam lingkungan tingkatan 1..

cara pakaian ala2 artis sekarang...yang perempuan sendat gler..
yang lelaki bajet macho..baju ala2 metroseksual..
aku terbayangkan adik aku form 1 pakai macamtu..nauzubillah...
dah la pakaian teruk..pastu pegang sana..pegang sini..
pastu kat satu sudut..remaja bawah umur ngah berci**um...
ish2..teruk budak2 sekarang..takkan mak bapak tak amek kisah..

ni baru sikit..banyak lagi kes2 teruk kat luar sana..
dunia memang da akhir zaman..kes buang bayi da merata2..
sedih masyarakat sekarang..mari kita kembali ke ajaran ISLAM!!
sebagai bakal pendidik ..memang sangat besar tanggungjawab..
bukan sekadar mengajar jew..tapi pembangunan sahsiah kena utamakan!!
nilah cabaran bakal2 cikgu sekarang..
insyaALLAH..selagi ada kudrat aku akan kuatkan semangat..
untuk mengajak anak2 bangsa kembali ke jalan benar..
berteraskan Al-Quran dan Sunnah...


::selamatkan mereka::

7 comments:

  1. inilah cabaran dan dugaan kite sebagai bakal pendidik..
    amir yg sejak lahir duduk di area KL, sudah letih melihat keadaannye...
    kadang2 sedih juge, mengapa mereka begitu??
    inilah dunia hari ini...
    moga kita dilindungi daripada syaitan yang direjam~

    ReplyDelete
  2. btoi tu amir..sebenarnya..loqman tak besa ngn benda2 camni..lahir kat kg jekan..bila dah makin terdedah cam takut plakk tengok realiti semasa..tapi nila hakikat..sebagai pendidik kuatkan semangat kita!!!

    ReplyDelete
  3. semoga dipermudahkan jalan bagi kita utk mendidik anak bangsa. InsyaAllah

    ReplyDelete
  4. Insan mudah lalai dan lupa, kerana pengertian dr segi bahasanya, insan itu wujud dari perkataan al-ins=lupa...

    Moga Allah melindungi kita dari kemungkaran dan kemaksiatan, perjalanan kita masih jauh...

    ReplyDelete
  5. Dunia berubah, manusia juga turut berubah...

    ReplyDelete
  6. CIK MUS:AMIN...
    NORA:yup..perjalanan masih jauh..mohon dilindungi..
    ekin:bila dunia dah akhir zaman mcm2 bleh jadik kan..
    abg kaza:semua berubah..

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~