November 1, 2009

RUANGAN CERPEN..

cerpen..meniti denai-denai harapan..part 1.. @oleh..loqman hakim...
Dalam keheningan malam yang tenggelam dari hiruk pikuk suara manusia...hakim ditemani suara unggas2 yang berteriakkan...ntah apa yang cuba disampaikan oleh makhluk tuhan yang banyak keistimewaan itu..."setiap penciptaan itu ada kelebihan tersendiri..jngn sesekali mempersoalkan kelebihan dan kekurangan makhluk yang diciptakan ALLAH"...Masih terngiang2 suara ustaz Khalil semasa hakim di tingkatan tiga....hidup ini perlukan pengorbanan..tanpa secebis pengorbanan tidak akan berbuahlah buah2 kejayaan yang masak ranum..lantas terlintas dalam fikiran hakim apakah kehidupan yang dikecapi nya kini adalah kehidupan yang diidamkan...??
walaupun usia yang masih remaja..namun hakim tidak berat tulang untuk membantu ibu bapanya mengusahakan tanah sawah dan kebun yang merupakan peninggalan arwah datuknya..saban hari selepas pulang dari sekolah kesitulah tempat tujuanya..sedar kan ekonomi keluarga yang cukup2 untuk menyara kehidupan mereka sekeluarga seramai 6 orang..hakim tetap membantu ibu bapanya sebagai anak sulung yang merupakan contoh teladan kepada adik2 yang kian meningkat dewasa..."kehidupan ini ibarat pentas permainan ...
kitalah yang menjadi pelakon utama...manakala manusia sekeliling kita menjadi watak sampingan"..kata cikgu fatimah kepada kelas..seraya disambut pelbagai reaksi daripada murid2 tingkatan 5 bestari...Hakim juga termenung sendirian memikirkan rasional daripada percakapan cikgu fatimah tadi..kerana jauh di sudut hati dia sangat bersetuju dengan kata2 cikgu fatimah..baginya hidup ini hanya sementara...akhirat jua kekal abadi..itulah yang menjadi sandaran anak muda ini meneruskan sisa2 hidup dengan melakukan amal ibadah yang ditekankan ibu bapanya semenjak kecil lagi...
Tahniah!!awak berjaya menjadi pelajar cemerlang SPM!!!!!!!Kata kawan2 kepada hakim..lantas berderai airmata kegembiran yang selama ini hanya mengalir dalam doa di keheningan malam.."mak ..ayah!!..telah kubuktikan ..telah kubuktikan walaupun sekadar anak yang lahir dalam keluarga serba kekurangan..namun masih boleh berjaya seperti insan lain...itulah saat paling bermakna tatkala membawa sebuah kejayaan ..dan menghadiahkan kepada insan yang paling disayangi...kenangan terindah sama sekali tidak terluput dari memori yang sentiasa diputar2 tatkala berseorangan jauh dari insan tersayang di perantauan.......
Suhu kota LONDON yang berada di paras 16 celcius mengcengkam sehingga ke tulam sum-sum..suasana yang sibuk di kota london sudah sebati dalam jiwa seorang anak muda yang cekal dan tabah...Hakim berada diseberang jalan memasuki deretan kedai2 yang menjual barangan cenderamata..niat di hati mahu membeli sebuah cenderahati untuk ibu tersayang sempena hari lahir ke 49..ibu pengorbanan mu takkan ku lupa walau jarak memisahkan kita..jauh di sudut hati hakim terbayangkan wajah ibu yang dalam penat lelah melahirkan dan membesarkan sehingga dia menjadi insan berguna......insan yang bakal bergelar seorang doktor..impian semenjak tingkatan 1..itulah harapan yang menjadi pendorong semangat untuk dia menjejaki kaki ke kota london...
sir!!sir!is it yours??Hakim tersentak dari lamunan...mata bertaut..darah yang dipam oleh jantung dirasakan laju..dunia dirasakan senyap seketika...err ya..i'm forget about my wallet..thanks ..sejak kejadian tersebut,,hakim dapat rasakan perasaanya berubah2..acap kali pemikiran menerawang ke kejadian di london street tempoh hari..wajah yang mendamaikan jiwa itu sentiasa hadir dalam fikiran nya.....adakah...Hakim!"what happen to you?"?hakim tersentak..err "nothing"..muka pensyarah pathology mula menyinga..dengan sepatah ayat yang cukup pedas.."i dont want your dead body in my class!!!..please focus!!
haha.".tulah hakim..aku da cakap...jangan berkhayal dalam kelas!!kan da kena sound free2 ngan DR.ISABELL tdi..."lantas disambut deraian ketawa rakan2 serumah..Izham yang sentiasa memberikan semangat tatkala hakim dalam kesusahan dapat merasakan perubahan yang ketara sahabat yg dikenali nya semasa mengikuti kursus persediaan A- LEVEL..sahabat yang dikagumi nya atas sifat2 yang tak pernah mengenali erti putus asa sehinngga membawa mereka ke london.....nampaknya kawan kita ni kena panahan cinta la..,tutur zamri penuh makna...........
...bersambung...

1 comment:

  1. WAT CERPEN WAKTU BORING2 MEMANG MENENANGKAN FIKIRAN..

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~